Cijfers transplantatie


Sommige cijfers hebben bijzondere betekenis. Mijn verhaal achter de cijfersAfgelopen maand verschenen de transplantatiecijfers over 2015 op de website van de Transplantatiestichting. En ik ben dat jaar één van die cijfers geworden. Als je dat interessant vindt is dat best aardig om eens naar te kijken. Het lijkt een beetje saai, totdat je je realiseert wat dat betekent voor de betrokkenen. Ik heb in mijn boek behalve mijn verhaal ook getallen en weetjes opgenomen.  en dit rapport is een soort aanvulling.

Cijfers in het kort

Cijfers betekenisIk was vorig jaar een van de drieënvijftig mensen die een donorhart mocht ontvangen. Vijfentwintig stonden net als ik met een hoge urgentie op de lijst. Helaas hebben elf mensen het vorig jaar niet gehaald en zijn op de wachtlijst overleden. Gemiddeld was de wachttijd vorig jaar anderhalf jaar, maar toch stonden drie mensen al langer dan vijf jaar op de lijst.

Ondanks dat vorig jaar meer mensen een donorhart kregen dan de afgelopen jaren groeide de wachtlijst. Toen ik begin vorig jaar op de lijst kwam waren we met eenennegentig wachtenden. Aan het eind van het jaar was de wachtlijst gegroeid naar honderd en één.

In totaal doneerde in 2015 tweehonderdvijfenzestig mensen na hun dood organen. Nog eens drieëntachtig mensen werden na hun dood aangemeld als donor, maar konden zij om verschillende reden geen organen doneren. De donoren hebben samen zevenhonderdnegenenvijftig mensen een nieuwe kans gegeven, bijna drie keer zoveel. Het blijft een bijzondere gift die zij na hebben gelaten. En ik mag sinds vorig jaar één van die giften dragen.