Eerste druk onderweg


Daar gaat ie dan, ik ga een eerste druk laten maken. Zojuist de opdracht gegeven voor het produceren van de eerste oplage mijn boek. Bij een jong bedrijf met enthousiaste mensen, ook wel leuk.

voorbeeldje van een Printing machine

Op zo’n soort apparaat worden ze gedrukt

Na zes maanden schrijven, herschrijven, schrappen en redigeren is het gereed. Nu wordt het wachten tot ze klaar zijn en worden geleverd. Ook de opdracht om er een E-book van te maken gaat er maandag uit. Best spannend, ik heb mijn best gedaan, maar nu zal de lezer bepalen of het boek de toegevoegde waarde heeft die ik bedoel. Loslaten dus, en dat is nog best lastig.

Heel veel versies verder

Ik heb meer dan twintig verschillende versies gemaakt om tot de 240 bladzijden te komen die het nu zijn geworden. Maar behalve veel werk vond ik het ook leuk, en soms ook niet. En niet alleen het schrijven was mooi om te doen, ook het nadenken over vorm, verkoopprijs en oplagegrootte was weer iets nieuws. Niet eenvoudig, waar ik vaak heb getwijfeld hoe en wat te doen. Maar nu is zoals dat zo mooi heet; “de teerling geworden”. Nu begint het volgende; aandacht krijgen en verkopen. Weer iets om over na te denken.

achterflap van de eerste drukEn natuurlijk mag het best nog meer zijn, want dan kan ik misschien nog andere goede doelen in de gezondheidszorg gaan steunen. Er zijn nog meer donororganen en nog veel meer chronische ziekten. En daar is mijn boek ook voor bedoeld.

Komt er meer dan een eerste druk?

Dat weet ik natuurlijk nog niet, dat hangt van de verkoop af. Ik hoop van wel. Alhoewel het nog een aardige onzekerheid is wanneer je iets een tweede druk moet noemen. Ik bedoel in dit geval dat ik er nog bij moet drukken. Hier wordt mijn boek gedruktHoeveel en wanneer is ook nog een aardige gok. Dat wordt dus cijfertjes volgen. Bijdrukken is wel nodig om mijn doel op website van de Hartstichting te halen.