Laatste controle


Deze week was het dan zover. Officieel is het revalidatiejaar nu voorbij. De laatste controle en dus ook het laatste biopt van mijn nieuwe hart zijn achter de rug. En het resultaat is prima, mijn lichaam heeft mijn hart al bijna helemaal geaccepteerd. Mijn immuunsysteem begint aan het ‘vreemde’ orgaan te wennen, heet dat in het jargon. Het wordt een beetje lui en dat zal in de tijd waarschijnlijk nog luier worden.

Een tuin groeit zelf en vraagt weinig controleNa regelmatig en ook geduldig trainen kan ik fysiek al weer bijna 90 procent van wat een gemiddelde man van mijn leeftijd kan. En mijn trainingen zijn nog niet ten einde. De kracht in mijn armen en benen kan nog wel een tandje meer worden. Het is nu al onvergelijkbaar met wat ik de jaren hiervoor kon. Ik moet echt terug tot in mijn dertiger jaren om te kunnen vergelijken.

Natuurlijk blijft er regelmatig een controle komen, ongeveer eens per kwartaal en eens per jaar wat uitgebreider. Deels is dat om te kijken hoe het met me gaat en deels ook omdat elk levensjaar de wetenschap weer meer kennis en ervaring oplevert.

Na controle groeit vertrouwen

Net zoals de tuin die vorig jaar thuis werd aangelegd toen ik in het ziekenhuis lag, ben ik weer in bloei. En dat allemaal dankzij een onbekende die een donorcodicil heeft ingevuld. Hij of zij had helaas over zijn of haar eigen dood niets te zeggen. Maar mijn dood heeft hij of zij wel voorkomen. Dank, duizend maal dank. Er gaat geen dag voorbij of die keuze gaat door mijn hoofd.

Tot mijn grote plezier spreekt mijn boek veel mensen aan. En ik ben er trots op dat kinderen er spreekbeurten over houden. Dat mijn boek nu zijn weg vindt in de medische kringen en naar lotgenoten. En dat er mensen zijn die nu besloten hebben ook donor te worden. En dat is goed nieuws met nog ruim zes miljoen Nederlanders die geen codicil hebben. Registreer u als donor en garandeer uzelf van een prachtige laatste daad.

Boek-voorzijde

KOOP EEN BOEK, STEUN HET HART

Ook mijn boek is op weg

Nu mijn boek in mei is uitgekomen zijn er al ruim 500 van verkocht en dus kan ik verder doneren, elke maand weer. Mooi zijn de mooie reacties die ik regelmatig krijg van lezers. En helemaal fantastisch is dat mijn cardiologen de boeken gaan uitreiken aan patiënten die op de wachtlijst staan of gaan komen. In de komende maanden gaan een aantal magazines er aandacht aan besteden.

Mijn boek is er als paperback of als e-boek. Koop een boek en steun daarmee gelijk ook de Hartstichting.