Bastogne (zesde dag)


Op weg naar Bastogne praten we verder over hoe de Tweede Wereldoorlog eigenlijk de voortzetting is van de Eerste. Het probleem van nationalisme werd nu gekoppeld aan rancune en zelfs aan racisme. Nummer twee zou nog meer slachtoffers vragen, vijfenzestig miljoen na de vijftien miljoen van nummer één. In de Eerste waren het bijna alleen militairen, vrijwel allen tussen twintig en dertig jaar. In de Tweede is driekwart burgers en maakt de oorlog geen onderscheid meer.

De zesde dag: Het verhaal krijgt een bijzonder slot

p1110528

De tank uit van eerdere bezoek

In beide oorlogen ging het vaak om dit deel van België. Drie keer vielen de Duitsers hier aan. De derde keer rond kerst 1944, het was bitter koud en het werd de overwinning van de Amerikanen. Het was de laatste gok van de Nazi’s en men onderschatte de Amerikanen, ze zouden decadent zijn. Zoals altijd blijken aannames de basis van de nederlaag. In de bossen houden ze dapper en professioneel stand.

Richting Bastogne

We overnachten op een camping bij La-Roche-en-Ardenne. Ik ben hier ooit met mijn vrouw en kinderen geweest. Ik herken de Sherman tank op het plein, we hebben er toen een foto met de kids van gemaakt. Ik vrees dat ik in het verleden vaak heb verteld over de oorlogen. Lastig als je vader militair is, maar ik vind dat je moet blijven vertellen, “opdat wij niet vergeten“.

p1110553

Een donker boek en het laatste document

De volgend ochtend rijden we langs de weg van de 101st Airborne Division naar Bastogne. Zij behouden de stad en vooral het cruciale kruispunt van wegen. De weg naar het museum gaat precies over dit kruispunt. In het museum is het verhaal te zien. Het slagveld bezoeken zoals bij de ander plaatsen is eigenlijk niet mogelijk. De oorlog heeft de omvang van slagvelden steeds verder vergroot. In het museum is een goede voorstelling in een soort boos. Je voelt zelfs een beetje de kou door de nep mist. Aan het eind ligt een bijzonder document, het overgave-document.

Het ligt naast een half-verbrande versie van “Mein Kampf”. De schrijver had op het slagveld van Langemark bij Ieper tussen de naïeve nationalistische studenten gelopen. Zijn grote opponent Winston Churchill was ook bij Ieper geweest, iets later en meer ten zuiden nabij Ploegsteert. We zijn er een paar dagen eerder langs gereden.

Bovenop een groot monument

Op het grote monument van Bastogne

Daar lagen ze, rondom Bastogne

Na een kleine lunch lopen we naar het grote monument. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over de velden. Ik kan er de frontlijnen aanwijzen. Dit is wat ik graag wilde kunnen zien. Naast ons een oude Belgische man die zijn verhaal verteld. Als kind had hij met zijn ouders van hier vlakbij moeten wegvluchten. Ik vertel mijn zwager verder van de mist en de kou. Als de mist optrekt komen de vliegtuigen en is het lot van de Duitser bezegeld. Er komen voorraden en medische teams en de parachutisten houden vol.

Vanuit het zuiden komen de troepen van de tankgeneraal Patton de omsingeling doorbreken. In de eerste Wereldoorlog was hij er als jonge man ook bij geweest. De strijd in de sneeuw is beslist maar nog niet ten einde. We praten wat over de beroemde TV-serie “Band of Brothers”. Van de schrijver ligt in de museumshop een ander boek wat al lang op mijn leeslijst staat. Het heet “Citizen Soldiers” van Stephen Ambrose, hij schreef ook het boek achter de TV-serie. Wim koopt het boek en schenkt het aan als dank voor de organisatie en mijn verhalen. Ik ben er blij mee.

En dan nog een klein monument

p1110588

Easy CIE, 2nd Batt, 506st PIR, 101st Airb div

Het is het eind van de rondrit en we gaan huiswaarts. De camper moet nog worden schoongemaakt. Ik besluit dat we Bastogne in Noordelijke richting zullen verlaten, er loopt een weg over de oude perimeter langs de bossen waar de mannen zich ingroeven.

Plots zien we nog een klein monumentje en we kijken. Het is voor een aantal mannen van de Easy compagnie, 506 Parachute Infanterie Regiment. Over hen gaat de TV-serie. Het is een bijzonder slot van zes bijzonder dagen.

 

<- terug                                                                           naar mijn bucketlist ->